Ympäristö ja vastuullisuus Maailma kylässä -festivaalilla
Rami Aapasuo

Ympäristö

Maailma kylässä festivaali on sitoutunut aina vain parempaan ympäristötyöhön. Haluamme, että hiilijalanjälkemme on mahdollisimman pieni.

Maailma kylässä -festivaalin ympäristötyö pähkinän kuoressa

  • Festivaali on yksi Suomen ensimmäisistä Ekokompassi-sertifioiduista tapahtumista. 
  • Ulkomailta saapuvien artistien lennot kompensoidaan suomalaisille ympäristöjärjestöille. 
  • Festivaalin käyttämä sähkö on tuotettu tuulivoimalla ja Nesteen kokonaan jätteestä valmistetulla MY dieselillä. 
  • 100% tapahtumaan liittyvistä jätteistä kierrätetään.  
  • Festivaalilla suositaan lähi- luomu- ja kasvisruokaa. 

Aina vain pienempi hiilijalanjälki 

Maailma kylässä -festivaali on yksi ensimmäisistä Ekokompassi-sertifioiduista tapahtumista. Tämä tarkoittaa sitä, että festivaali sitoutuu Ekokompassin kriteereihin, joihin kuuluvat muun muassa jätteen määrän vähentäminen ja lajittelu, koulutettu ympäristövastaava sekä vuosittain päivitettävä ympäristösuunnitelma.  

Sertifioinnin kautta Maailma kylässä -festivaali sitoutuu vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja pyrkimään joka vuosi parempaan. Lue lisää sertifioinnin kriteereistä Ekokompassin verkkosivuilla. Ekokompassi-ohjelman auditointi suoritetaan jälleen vuonna 2019. 

Festivaalin hiilijalanjälki mitataan säännöllisin väliajoin. Viimeksi mittaus suoritettiin vuonna 2015. Festivaalista aiheutuviin ympäristöhaittoihin vastataan erilaisilla kompensaatioilla. Esimerkiksi ulkomailta saapuvien artistien lentojen hiilipäästöt kompensoidaan tukemalla kotimaisen luonnonsuojelujärjestön työtä.  

Festivaali suosii lähi-, luomu- ja kasvisruokaa. Jokainen festivaalin ruokamyyjä on sitoutunut tarjoamaan vähintään yhden kasvisvaihtoehdon. Backstagella on ainoastaan kasvisruokaa. 

Jätteestä sähköä 

Maailma kylässä -festivaalilla käytettävä sähkö tuotetaan tuulivoimalla sekä aggregaateilla, joissa käyttövoimana toimii kasviöljystä ja teollisuuden jäterasvasta valmistettu Nesteen MY diesel. My dieselin kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 90 prosenttia tavallista dieseliä pienemmät. Lisäksi se palaa moottorissa puhtaammin, mikä tarkoittaa samalla parempaa ja helpommin hengitettävää kaupunki-ilmaa.

100 % kierrätystä 

Maailma kylässä on sitoutunut kierrättämään kaiken tapahtumaan liittyvän jätteen. Festivaalilla käytettävät ruokailuvälineet ja astiat ovat biohajoavia, ja tapahtuman banderollit valmistetaan PVC-vapaasta ja täysin kierrätettävästä GeoMesh-reikäneuloksesta. Vapaaehtoisten työpaidat valmistava Pure Waste tekee tuotteensa muiden vaatevalmistajien leikkuujätteestä. 

Lisäksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen neuvojat auttavat alueen kierrätyspisteillä kävijöitä ja näytteilleasettajia lajittelemaan jätteet oikeaoppisesti.  

Haluamme, että osallistujien kierrätysinto ei jää ainoastaan festivaaliviikonloppuun. Vuoden 2019 festivaalin lasten alueella järjestetään kierrätykseen ja kompostin rakentamiseen liittyviä työpajoja.  

Yhdessä kohti parempaa ympäristöä 

Myös festarikävijä voi tehdä osansa ympäristöystävällisemmän festivaalin puolesta. Kasvisruoan suosiminen, kierrätyspisteiden käyttäminen ja oman vesipullon tuominen ovat asioita, joilla jokainen voi osaltaan auttaa festivaalia olemaan entistä parempi ympäristölleen. Paikalle on myös helppo tulla esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla, polkupyörällä tai jalan. 

Pieniä arjen tekoja tärkeämpää on kuitenkin saada aikaan pysyvä muutos. Maailma kylässä -festivaali kannustaa jokaista osallistujaa toimimaan ilmastonmuutosta vastaan ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Festivaali on mainio tilaisuus tutustua järjestöjen, yritysten ja muiden tahojen ympäristötoimintaan ja löytää itselle sopiva tapa toimia! 

 

Ekokompassi-logo

Pääyhteistyökumppanit 2019